Η Οικονομική Άνθηση της Αποκεντρωμένης Οικονομίας είναι απλά η Αρχή της Μαζικής Καινοτομίας στο Web3

Στα κρυπτονομίσματα, το 2020 ήταν το έτος της Αποκεντρωμένης Οικονομίας (DeFi). Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Η Συνολική Κλειδωμένη Αξία (TVL) εξερράγη από μόλις 600 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2020 σε πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα. Τα εκκρεμή δάνεια αυξήθηκαν 22 φορές από 150 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο μηνιαίος όγκος των Αποκεντρωμένων Συναλλακτηρίων (DEX) ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τώρα υπάρχουν πάνω από 230 Αποκεντρωμένες Εφαρμογές (dApps) στην Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi), με καινοτόμα νέα έργα που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση. Τα μεγαλύτερα έργα στο χώρο, όλα διαθέτουν εντυπωσιακά στατιστικά. Τη στιγμή της σύνταξης, το έργο Maker έχει εκδώσει πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε DAI το (σταθερό νόμισμα του Maker), το Compound έχει επί του παρόντος 5.8 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων που κερδίζουν τόκους σε εννέα αγορές και το Uniswap έχει επεξεργαστεί συνολικό όγκο αξίας 51.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να δούμε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να μετακινούνται στον χώρο του Web3, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είδαμε τη θεσμική υιοθέτηση του Bitcoin.

Τον τελευταίο χρόνο στην φιλοξενούμενη υπηρεσία του The Graph, είδαμε αυτή την τάση να εξελίσσεται από πρώτο χέρι. Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το The Graph για να εξάγουν δεδομένα από το blockchain και να τα διαθέσουν σε εφαρμογές του Web3 (το αποκεντρωμένο Διαδίκτυο). Καθώς προχωρούμε προς έναν αποκεντρωμένο ιστό, ένα “επίπεδο ευρετηρίασης” όπως το The Graph θα είναι το στήριγμα της στοίβας Web3, επιτρέποντας στις εφαρμογές να φορτώνουν γρήγορα και να παρέχουν μια καλή εμπειρία χρήστη. Το 2020, είδαμε τα στατιστικά στοιχεία χρήσης των φιλοξενούμενων υπηρεσιών του The Graph να εκρήγνυνται.

Ο όγκος ερωτημάτων της φιλοξενούμενης υπηρεσίας αυξήθηκε κατά 100 φορές το 2020 από 100 εκατομμύρια ερωτήματα τον Ιανουάριο του 2020 σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια μόνο κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2021. Ο αριθμός των υπογράφων (ανοιχτά API) στο The Graph αυξήθηκε από περίπου 1000 Υπογράφους τον Ιανουάριο σε πάνω από 7000 χιλιάδες Υπογράφους μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ οι Υπογράφοι δεν παρέχουν την πλήρη εικόνα της ανάπτυξης στο Ethereum, είναι ένας πολύ καλός αντιπρόσωπος για τη δραστηριότητα ανάπτυξης του Web3. Αυτή η αξιοσημείωτη ανάπτυξη προήλθε κυρίως από Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi), τέχνη και συλλεκτικά αντικείμενα NFT και Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Οργανώσεις “DAOs”, δείχνοντας τον πλούτο δυναμικού για διαφορετικούς παράγοντες να εισέλθουν στον αποκεντρωμένο ιστό.

Κάνοντας διπλό κλικ στους όγκους ερωτημάτων Αποκεντρωμένης Οικονομίας (DeFi), δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι στρατηγικές Αποκεντρωμένων Συναλλακτηρίων (DEX) και Αυτοματοποιημένων Δημιουργών Αγοράς (AMM), που καθοδηγούνται από τα Uniswap, Balancer και Curve, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των όγκων ερωτημάτων στον παράγοντα Αποκεντρωμένης Οικονομίας (DeFi), ακολουθούμενη από παράγωγα. Το τελευταίο δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη δεδομένου ότι το 2021, περιμένω να δω μια άνθηση σε όλα τα έργα παραγώγων Αποκεντρωμένης Οικονομίας (DeFi), από δικαιώματα προαίρεσης έως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έως συνθετικά περιουσιακά στοιχεία.

Τι άλλο έχουμε μάθει; Πρώτον, ένα επίπεδο ευρετηρίασης όπως το The Graph είναι εδώ για να μείνει, καθώς είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της στοίβας Web3. Η σύνταξη κώδικα για συγχρονισμό και ευρετηρίαση δεδομένων blockchain είναι πολύ ακριβή, χρονοβόρα και επιρρεπής σε σφάλματα και έχουμε δει τους προγραμματιστές να αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός μαζικά.

Η μεγαλύτερη τάση είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή στην ανάπτυξη blockchain όπου τα εργαλεία και η καινοτομία λειτουργούν μαζί. Αναλογικά, όταν το Διαδίκτυο ήταν στα πρώιμα στάδια του πριν από 25 χρόνια, υπήρχε πολλή δουλειά σε λογισμικά και υποδομές που βελτίωσαν την εμπειρία του προγραμματιστή. Για παράδειγμα, η εμφάνιση στοιβών υπηρεσιών διαδικτύου όπως το LAMP ήταν κρίσιμη για τη μείωση του κόστους στο σημείο που οι μικρές ομάδες ανάπτυξης θα μπορούσαν να φέρουν προϊόντα στην αγορά. Βρισκόμαστε σε παρόμοιο σημείο στην ανάπτυξη blockchain όπου συνασπίζονται υψηλότερα επίπεδα της στοίβας όπως τα oracle και η ευρετηρίαση για να βελτιώσουν την εμπειρία προγραμματιστή.

Βρισκόμαστε σε κεντρικό σημείο της ανάπτυξης blockchain στην κορυφή μιας μεγάλης άνθησης καινοτομίας. Με την εμφάνιση μιας στοίβας ανάπτυξης blockchain, οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν πραγματικά αποκεντρωμένες εφαρμογές χωρίς διακομιστές, κάτι που δεν ήταν καν δυνατό πριν από ένα χρόνο. Η χιονόμπαλα της Αποκεντρωμένης Οικονομίας (DeFi) ήταν η αρχή της αποκεντρωμένης χιονοστιβάδας.

Νομίζω ότι η μετάβαση από το Web2 στο Web3 έχει ξεκινήσει για τα καλά και πραγματικά. Τα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα στο Διαδίκτυο θα αποκεντρωθούν στο Web3 και πολλές νέες καινοτομίες θα συνεχίσουν να έρχονται με αυτήν την επαναστατική τεχνολογία. Βλέπουμε ίχνη από το τι πρόκειται να έρθει το 2021. “Τέχνη και συλλεκτικά” αντιπροσώπευε το 14% όλων των υπογράφων για το 4% του όγκου ερωτημάτων, ενώ τα “παιχνίδια” και οι “Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Οργανώσεις” είναι αυτά που πρέπει να παρακολουθούνται στο 8% των υπογράφων το καθένα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συναρπαστικές περιοχές που βιώνουν μια σημαντική ώθηση ανάπτυξης.

Τέλος, ενώ το Ethereum είναι κυρίαρχο (και πιθανότατα θα παραμείνει κυρίαρχο), κινούμαστε προς έναν κόσμο πολλαπλών blockchain. Έχουμε δει ότι άλλα blockchain πρώτου επιπέδου αναγνωρίζουν την ανάγκη για ένα επίπεδο ευρετηρίασης και αναμένουμε από όλες τις μεγάλες blockchain πρώτου επιπέδου να έχουν ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να είναι επιτυχημένα. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα δεδομένα εξαπλωθούν σε πολλά blockchain και επίπεδα αποθήκευσης.

Η κοινωνία μόλις άρχισε να συνειδητοποιεί τη σημασία της αποκέντρωσης. Φέτος θα δούμε περισσότερους αποκεντρωμένους ιστότοπους, υπηρεσίες, εργαλεία και εφαρμογές από ποτέ. Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες των κεντροποιημένων θεσμών κληρονομιάς. Η αλλαγή στην αποκέντρωση δεν θα συμβεί εν μία νυκτί και η Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi) είναι μόνο η πρώτη μεγάλη αποκεντρωμένη χιονόμπαλα που ρίχνεται. Το The Graph θα παίξει το ρόλο του στην εξέλιξη του διαδικτύου και θα ανοίξει τις πύλες του Web3 σε όλους τους προγραμματιστές και τους επιχειρηματίες.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική)DeFi Boom is just the Start of Massive Web3 Innovation

Συντάκτρια Πρωτότυπου ΆρθρουTegan Kline

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 5 Φεβρουαρίου 2021