Το Δίκτυο The Graph Κυκλοφορεί το Mainnet

Το Δίκτυο The Graph είναι πλέον ζωντανό, ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικά αποκεντρωμένες εφαρμογές οι οποίες θα τρέξουν μια αγορά παρόχων υπηρεσιών διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα παραμένουν ανοιχτά

17 Δεκεμβρίου, 9 π.μ. PT — Σήμερα το Δίκτυο The Graph κυκλοφόρησε το mainnet του, το πρώτο παγκόσμιο και εύχρηστο ευρετήριο δεδομένων blockchain. Το mainnet επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναζητούν εύκολα, να βρίσκουν, να δημοσιεύουν και να χρησιμοποιούν τα δημόσια δεδομένα που χρειάζονται για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε κεντρικούς διακομιστές και ιδιόκτητες υποδομές. Το Δίκτυο The Graph επεκτείνει δραματικά την προσβασιμότητα των αποκεντρωμένων εφαρμογών μέσω δημόσιων και ανοικτών API, που ονομάζονται υπογράφοι και χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εφαρμογές σήμερα.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια σκληρής δουλειάς από πολλές αφοσιωμένες ομάδες για να αναπτυχθεί το Δίκτυο The Graph και να οικοδομηθεί η κοινότητα Δημιουργών Ευρετηρίων, Επιμελητών και Εκπροσώπων και προγραμματιστών υπογράφων.

Πάνω από 200 Δημιουργοί Ευρετηρίων ανέπτυξαν κόμβους στο testnet, και περισσότερα από 1600 άτομα ολοκλήρωσαν επιτυχώς το Πρόγραμμα Επιμελητών, για να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν υπογράφους υψηλής ποιότητας. Από τον Ιούνιο, η χρήση της φιλοξενούμενης υπηρεσίας εκτινάχτηκε, ενώ οι μηνιαίες ερωτήσεις αυξήθηκαν επίσης ραγδαία, κατά 10 φορές, φτάνοντας από το 1 δισεκατομμύριο στα 10 δισεκατομμύρια τον Νοέμβριο. Οι υπογράφοι χρησιμοποιούνται ήδη από κορυφαίες εφαρμογές, όπως οι Curve, Zapper, Uniswap, Decentraland, PoolTogether και πολλές άλλες. Επιπλέον, με τη δημόσια πώληση GRT, η κοινότητα του The Graph καλωσόρισε περισσότερους από 4500 Εκπροσώπους, που μπορούν να συνεισφέρουν στο δίκτυο αναθέτοντας τη χρηματοδότησή τους σε Δημιουργούς Ευρετηρίων. Τα μέλη της κοινότητας The Graph βρίσκονται σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες και συνεχίζουν να αυξάνονται.


Ο Yaniv Tal, Επικεφαλής του Έργου και Συνιδρυτής του The The Graph, λέει:

“Είναι απίστευτο ότι ύστερα από χρόνια σκληρής δουλειάς το όραμά μας για ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο ευρετήριο και επίπεδο API για το Web3 έχει γίνει πραγματικότητα. Πιστεύουμε πραγματικά στην αποκέντρωση, και η έναρξη του Δικτύου The Graph είναι ένα σημαντικό ορόσημο προκειμένου να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να συνεργάζονται και να οργανώνονται με αποκεντρωμένο τρόπο. Το The Graph χρησιμοποιείται ήδη από πολλά μεγάλα έργα στην Αποκεντρωμένη Οικονομία και το Web3, και με αυτό το νέο δίκτυο η κοινότητα κρυπτονομισμάτων μπορεί να συνεργαστεί με ισχυρά κίνητρα, για να αναλάβει την παραδοσιακή τεχνολογία και χρηματοοικονομικούς τομείς, να δημιουργήσει καλύτερα συστήματα για την κατανομή πόρων και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών.”


Η Γένεση του The Graph

Η υπηρεσία φιλοξενίας του The Graph έχει ήδη υποστηρίξει πολλές εφαρμογές, όμως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε την ευρετηρίαση στο επόμενο επίπεδο. Με την έναρξη του αποκεντρωμένου δικτύου, μπορούμε να δημιουργήσουμε εφαρμογές χωρίς διακομιστές, οι οποίες βασίζονται σε ένα δίκτυο συνεργατών και όχι σε μια κεντρική οντότητα ή ιδιόκτητη υποδομή. Αυτό είναι το μέλλον του Web3.

Η κυκλοφορία του mainnet περιλαμβάνει:

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, οι Δημιουργοί Ευρετηρίων συνεργάστηκαν για τη βελτίωση του δικτύου, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της υψηλής απόδοσης των ερωτημάτων. Προς το παρόν, το δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει 1000–2000 ερωτήματα ανά δευτερόλεπτο με 99% χρόνο λειτουργίας. Αυτό είναι από μόνο του ένα επίτευγμα, και οι δημιουργοί ευρετηρίων στο mainnet θα συνεχίσουν να προσπαθούν να υποστηρίξουν πάνω από 5000 ερωτήματα ανά δευτερόλεπτο, το τρέχον ποσοστό ερωτημάτων στο οικοσύστημα αποκεντρωμένων εφαρμογών του The Graph. Καθώς το δίκτυο μεγαλώνει, ο αριθμός των πυλών που φιλοξενούνται από τρίτους θα αυξηθεί επίσης, ώστε να εξυπηρετηθούν Δημιουργοί Ευρετηρίων παγκοσμίως.

Εκκίνηση Παροχής Ευρετηρίου

Αν και τα συμβόλαια δικτύου έχουν ήδη αναπτυχθεί, το Δίκτυο The Graph εξακολουθεί να διανύει τις πρώτες μέρες της παροχής bootstrapping για Δημιουργούς Ευρετηρίων με σκοπό την εξυπηρέτηση ερωτημάτων. Για αρκετές εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του mainnet, οι Δημιουργοί Ευρετηρίων θα συνεχίσουν τις δοκιμές αντοχής και θα βελτιώσουν την απόδοσή του, προτού κληθούν να υποστηρίξουν τον πραγματικό όγκο ερωτημάτων. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δημιουργοί Ευρετηρίων αισθάνονται άνετα με τις ρυθμίσεις και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Οι Δημιουργοί Ευρετηρίων θα αρχίσουν τώρα να κερδίζουν ανταμοιβές ευρετηρίασης επί της αλυσίδας και τέλη ερωτημάτων, καθώς αυξάνονται οι αναπτύξεις υπογράφων. Εάν δεν συμμετείχατε στο Mission Control Testnet και θέλετε να τρέξετε έναν κόμβο Δημιουργού Ευρετηρίων, εγγραφείτε στο κανάλι #Indexer στο Discord και διαβάστε τα έγγραφα σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης ενός Κόμβου Graph. Τα υπόλοιπα στοιχεία του πρωτοκόλλου θα είναι διαθέσιμα ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα τις επόμενες ημέρες.

Εκπροσώπηση

Οι χρήστες που θέλουν να συνεισφέρουν στην ευρετηρίαση αλλά δεν θέλουν να τρέξουν έναν κόμβο μπορούν να αναθέσουν τη χρηματοδότηση στους υπάρχοντες Δημιουργούς Ευρετηρίων και να κερδίσουν ένα μέρος των ανταμοιβών επί της αλυσίδας από την ευρετηρίαση υπογράφων. Οι Εκπρόσωποι συνεισφέρουν στην ασφάλεια του πρωτοκόλλου και είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της κοινότητας Δημιουργών Ευρετηρίων. Μπορείτε να γίνετε Εκπρόσωπος σήμερα χρηματοδοτώντας GRT μέσω της Αποκεντρωμένης Εφαρμογής του δικτύου Beta.


Ο Hayden Adams, Ιδρυτής του Uniswap, λέει:

Το αστείο με τα δεδομένα blockchain είναι ότι, παρόλο που θεωρητικά όλα είναι διαφανή και προσβάσιμα, στην πράξη υπήρξαν ιστορικά πολύ αδιαφανή.

Το The Graph έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό και τη χρήση των έξυπνων δεδομένων συμβολαίων. Οι υπογράφοι τροφοδοτούν μερικά από τα εργαλεία ανάλυσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο χώρο — το Uniswap είναι ένα από αυτά. Ο σχεδιασμός του νέου συστήματος θα προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τους δικούς τους υπογράφους, γεγονός που θα εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες. Όταν γνωρίζουμε περισσότερα, μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα.


Μετανάστευση Υπογράφου

Μόλις η πλευρά της προσφοράς είναι αρκετά ισχυρή και οι Δημιουργοί Ευρετηρίων αισθάνονται σίγουροι, οι υπογράφοι θα αρχίσουν να μεταναστεύουν από τη φιλοξενούμενη υπηρεσία στο αποκεντρωμένο δίκτυο, όπως καθορίζεται από την κοινότητα των Δημιουργών Ευρετηρίων και του Συμβουλίου The Graph. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2021 και θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, οπότε οι εφαρμογές θα έχουν αρκετό χρόνο για να εξοικειωθούν με τις δυνατότητες του δικτύου και να αλληλεπιδράσουν με την πύλη πληρωμών. Μόλις οι υπογράφοι είναι ζωντανοί, οι προγραμματιστές ενθαρρύνονται να επιμεληθούν τους δικούς τους υπογράφους, να επισημάνουν στους Δημιουργούς Ευρετηρίων ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους υπογράφους.

Σηματοδότηση Επιμέλειας

Οι Επιμελητές σηματοδοτούν τους υπογράφους και κερδίζουν ένα μέρος των τελών ερωτήματος από κάθε υπογράφο, οπότε αποκτούν κίνητρο για την επιμέλεια των υπογραφών υψηλής ποιότητας. Οι Επιμελητές απλώς θα χρηματοδοτήσουν GRT σε έναν επιλεγμένο υπογράφο, για να δημιουργήσουν το σήμα κατά μήκος της καμπύλης δέσμευσης αυτού του υπογράφου. Αυτή η αγορά επιμέλειας διασφαλίζει ότι οι Δημιουργοί Ευρετηρίων γνωρίζουν ποια API είναι πιο κρίσιμα για το οικοσύστημα αποκεντρωμένων εφαρμογών. Μόλις οι υπογράφοι που είναι έτοιμοι για παραγωγή αναπτύσσονται στο δίκτυο, οι Επιμελητές μπορούν να τους σηματοδοτήσουν μέσω διεπαφής χρήστη του Graph Explorer, που απαιτεί ελάχιστες τεχνικές γνώσεις.

Διανομή GRT

Το GRT έχει διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες στη δημόσια πώληση — τους Original Graphers. Τα μέλη του Προγράμματος Επιμελητών έχουν επίσης λάβει GRT αξίας $1000 σε ανταμοιβές και θα λαμβάνουν τις υπόλοιπες ανταμοιβές τριμηνιαίως, με βάση τη συνεισφορά τους σε όλο το πρόγραμμα. Επιπλέον, οι Δημιουργοί Ευρετηρίων που συμμετείχαν στο testnet έχουν επιβραβευτεί με GRT μεταξύ $10000 και $100000 για την τεράστια συνεισφορά, το χρόνο και τους πόρους που αφιέρωσαν ώστε το δίκτυο να είναι επιτυχημένο.

Το ~2% του GRT έχει επίσης χορηγηθεί σε διάφορα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, ενώ δάνεια συνολικής αξίας περίπου ~2.5% έχουν παραχωρηθεί σε ανεξάρτητους εταίρους του οικοσυστήματος κατά την κυκλοφορία του. Έχουν επίσης ξεκινήσει συμβόλαια κατοχύρωσης για Δημιουργούς Ευρετηρίων, Επενδυτές, την Αρχική Ομάδα, την Edge & Node. Ανατρέξτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διανομή GRT.

Το Ίδρυμα The Graph διαθέτει επίσης ~20% της προσφοράς GRT για να υποστηρίξει το πρωτόκολλο και να καθοδηγήσει το οικοσύστημα The Graph στο μέλλον, υπό την εποπτεία του Συμβουλίου The Graph. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το Ίδρυμα θα διανέμει επιχορηγήσεις σε όσους συνεισφέρουν στο The Graph. Μπορείτε να υποβάλετε τώρα αίτηση για το Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων, που άνοιξε πρόσφατα και το οποίο στοχεύει στη διανομή ~1% της συνολικής προσφοράς το 2021. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Υποδομή Πρωτοκόλλου, τα Εργαλεία για Προγραμματιστές, οι Αποκεντρωμένες Εφαρμογές και οι Κοινοτικές Πρωτοβουλίες.

Πέρα από το Mainnet

Το Ίδρυμα The Graph θα συνεργαστεί με την Edge & Node για τη δημιουργία μιας έτοιμης για παραγωγή Αποκεντρωμένης Εφαρμογής Graph Explorer, καθώς και Πύλης, που θα υποστηρίζουν όλους τους συνεισφέροντες του δικτύου. Κάθε άτομο ή τρίτο μέρος μπορεί επίσης να δημιουργήσει πύλες, εφαρμογές ή εργαλεία προγραμματισμού για το δίκτυο. Άλλα μέρη που θέλουν να συμμετάσχουν ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις ή να συνεργαστούν με άλλους συνεισφέροντες στο Discord.


Ο Justin J. Moses, CTO της Synthetix, λέει:

“Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να δουλεύω στο The Graph, είμαι γοητευμένος — ήταν ένας τρόπος να καλύψω τις ανάγκες της σύγχρονης ανάλυσης δεδομένων με τη σκέψη στον αποκεντρωμένο ιστό του μέλλοντος. Η αποστολή τους είναι φιλόδοξη: να αναδιαμορφώσουμε τη σχέση μας με τα δεδομένα που καταναλώνουμε. Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση, αυτό είναι το The Graph.”


Σχετικά με το The Graph

Το The Graph είναι ένα πρωτόκολλο ευρετηρίασης για την οργάνωση και την αποτελεσματική πρόσβαση σε δεδομένα από blockchain και δίκτυα αποθήκευσης. Το The Graph εκτελεί μια φιλοξενούμενη υπηρεσία από τον Ιανουάριο του 2019 με πάνω από 3400 υπογράφους να έχουν αναπτυχθεί για εφαρμογές Web3 και Αποκεντρωμένες Εφαρμογές με βάση τα Ethereum, IPFS και POA, όπως τα Uniswap, Synthetix, DaoStack, Aave, Balancer, Gnosis, Aragon και άλλα.

Γίνετε μέλος της κοινότητας The Graph συμμετέχοντας στο Discord για τεχνικές συζητήσεις, λάβετε μέρος στη συνομιλία Telegram, ή ακολουθήστε το The Graph στο Twitter! Οι προγραμματιστές που συνεισφέρουν στο The Graph είναι πάντα πρόθυμοι να συνομιλήσουν μαζί σας, ενώ το οικοσύστημα του The Graph διαθέτει μια αναπτυσσόμενη κοινότητα προγραμματιστών και χρηστών που εργάζονται με το βλέμμα προς το αποκεντρωμένο μέλλον.

Ιστότοπος testnet: https://thegraph.com/testnet

Ιστολόγιο: https://thegraph.com/blog/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/thegraph/

Everest: https://everest.link


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική)The Graph Network Launches its Mainnet

Συντάκτης Πρωτότυπου ΆρθρουThe Graph Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 17 Δεκεμβρίου 2020