Το The Graph θα Ενσωματωθεί με το Πρωτόκολλο Αποκεντρωμένης Αποθήκευσης Δεδομένων Arweave


Το Ίδρυμα The Graph είναι ενθουσιασμένο που ανακοινώνει ότι το The Graph θα υποστηρίξει το Arweave, ένα κορυφαίο αποκεντρωμένο πρωτόκολλο που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν δεδομένα μόνιμα και βιώσιμα με μια εφάπαξ προκαταβολή.


Αυτή η ενσωμάτωση θα επιτρέψει την ανάγνωση και οργάνωση των αποθηκευμένων δεδομένων της Arweave με ευρετήρια από ανοικτές Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογής (APIs) που υποστηρίζονται από το The Graph, τα οποία ονομάζονται υπογράφοι. Με άλλα λόγια, αυτοί οι υπογράφοι θα διαβάζουν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο πρωτόκολλο Arweave, επιτρέποντας ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση.

Αλλά τι ακριβώς είναι το Arweave; Και πώς διαφέρει από τα υπάρχοντα δίκτυα αποθήκευσης δεδομένων, όπως το Διαπλανητικό Σύστημα Αρχείων (IPFS);

Ένα μοντέλο "πληρώνω μία φορά, αποθηκεύω για πάντα"

Σε υψηλό επίπεδο, ο πρωταρχικός στόχος του πρωτοκόλλου Arweave είναι να συνδέσει τους ανθρώπους που έχουν ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο με άτομα και οργανισμούς που χρειάζονται κάπου να αποθηκεύσουν μόνιμα τα δεδομένα ή το περιεχόμενό τους. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω ενός αποκεντρωμένου δικτύου, όπου όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα υποστηρίζονται από έναν βιώσιμο μηχανισμό προικοδότησης.

Το Arweave χρησιμοποιεί το μοντέλο "πληρώνω μία φορά, αποθηκεύω για πάντα". Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες που επιθυμούν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους; Θα τους ζητηθεί να πληρώσουν αρχικά προκαταβολικό κόστος, μετά το οποίο θα μπορούν να αποθηκεύουν μόνιμα όποια δεδομένα επιθυμούν. Μακροπρόθεσμα, το κόστος αποθήκευσης θα προσεγγίσει το μηδέν, αλλά το κόστος των προκαταβολών θα επιτρέψει στο δίκτυο να επανεπενδύσει πόρους για τη συντήρηση του συστήματός του. Τα μεταδεδομένα δεν θα χρειάζεται επίσης να ενημερώνονται συνεχώς.

Για να το θέσουμε πιο απλά, το Arweave παρέχει αποκεντρωμένη, αμετάβλητη αποθήκευση δεδομένων στους χρήστες του, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για να παρακινήσει άτομα και οργανισμούς να αποθηκεύουν δεδομένα μέσω του πρωτοκόλλου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τα δημόσια ή/και ιδιωτικά δεδομένα πιο μόνιμα.

Οι διάφορες περιπτώσεις χρήσης του Arweave έχουν να κάνουν κυρίως με τη μόνιμη αποθήκευση δεδομένων μέσω ενός επιπέδου κίνησης: αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων για πάντα με τη χρήση του πρωτοκόλλου Arweave μέσω μιας υπηρεσίας μεταφόρτωσης (αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας εφαρμογής permaweb ή της κονσόλας του κόμβου Arweave), η οποία ανακτά τα δεδομένα μέσω μιας πύλης. Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση διαφόρων τύπων δεδομένων, όπως:

  1. Αρχειοθέτηση στο Διαδίκτυο και αποκεντρωμένη αποθήκευση στο cloud

  2. Παρελθόντα block όλων των δεδομένων του ψηφιακού βιβλίου

  3. Δεδομένα απόφασης διακυβέρνησης Blockchain

  4. Δεδομένα απόφασης διακυβέρνησης Blockchain

  5. Μη Εμπορεύσιμα tokens (NFTs)

  6. Πληροφορίες ελέγχου

  7. Πληροφορίες ενός ατόμου: ταυτότητες πορτοφολιού, προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης, φωτογραφίες και βίντεο, προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες εμπιστοσύνης και περιουσίας, προφίλ βιντεοπαιχνιδιών κ.λπ.

Ουσιαστικά, το Arweave θα μπορούσε να αποθηκεύσει πιο μακροπρόθεσμα δεδομένα για μόνιμη χρήση, ενώ το The Graph χρησιμοποιείται για την ερωτήματα δεδομένων από το front-end.

Χρήση του The Graph για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος ανάκτησης δεδομένων

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του The Graph σε όλα αυτά;

Το The Graph είναι ένα πρωτόκολλο ευρετηρίασης και ένα παγκόσμιο API για την οργάνωση δεδομένων στο blockchain και την εύκολη πρόσβαση σε αυτά με τη χρήση της GraphQL. Αν δεν υπήρχε το The Graph, οι χρήστες θα έπρεπε να ταξινομούν χειροκίνητα τεράστια σύνολα δεδομένων για να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το Arweave και το The Graph είχαν πολλές συζητήσεις και συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση της αποκεντρωμένης ευρετηρίασης για την αποθήκευση. Η ανάγκη εργονομικής οργάνωσης των δεδομένων αποτέλεσε ευκαιρία για το Arweave να αποκεντρώσει την πύλη του και να προσθέσει ένα επίπεδο κινήτρων για την πραγματική ανάκτηση δεδομένων, χρησιμοποιώντας το οικονομικό σύστημα και το σύστημα αμοιβής ερωτημάτων του The Graph, καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη την πρόσβαση στα δεδομένα του Arweave. Τους τελευταίους μήνες, το Arweave έχει αποκτήσει σημαντική έλξη, οδηγώντας το οικοσύστημα όταν πρόκειται για αποκεντρωμένη αποθήκευση. Στην πραγματικότητα, στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 200.000 συναλλαγές στο Arweave.

Η υπηρεσία ευρετηρίασης του The Graph θα χρησιμοποιηθεί για τη συστηματοποίηση και την ταξινόμηση όλων των δεδομένων που αποθηκεύει το πρωτόκολλο Arweave, καθιστώντας τα πιο εύκολα προσβάσιμα στους προγραμματιστές και τους τελικούς χρήστες.

Η μόνιμη αποθήκευση δεδομένων του Arweave διευκολύνει την πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως NFTs και συλλεκτικά αντικείμενα εντός του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα, στο οικοσύστημα του Solana έχουν αναδειχθεί πολλά επιτυχημένα έργα NFT - όπως το Degenerate Ape Academy, το Solana Monkey Business και το Aurory - και όλα τους τροφοδοτούνται από το Arweave.

Η ενσωμάτωση του πρωτοκόλλου θα επιτρέψει στο The Graph να υποστηρίξει καλύτερα τις εφαρμογές που δημιουργούνται στο ολοένα και πιο δημοφιλές οικοσύστημα NFT. Καθώς το οικοσύστημα αναπτύσσεται, οι προγραμματιστές εφαρμογών, οι δημιουργοί NFT και οι λάτρεις του web3 καλούνται να συμμετάσχουν στο The Graph Discord και να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο The Graph για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτού του αναπτυσσόμενου χώρου.

Αν είστε προγραμματιστής Αποκεντρωμένης Εφαρμογής (DApp), λάτρης των NFT ή κάποιος που έχει πάθος με την υποδομή web3, τον αποκεντρωμένο ιστό και όχι μόνο, σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της ομάδας μας στο Discord και να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να παρακολουθείτε την πρόοδο αυτής της ενσωμάτωσης, καθώς και να ενημερώνεστε για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινότητα του The Graph. Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο Twitter!

Σχετικά με το The Graph

Το The Graph είναι το επίπεδο ευρετηρίασης και ερωτημάτων του αποκεντρωμένου ιστού (Web3). Οι Προγραμματιστές (Developers) δημιουργούν και δημοσιεύουν ανοιχτά APIs, που ονομάζονται υπογράφοι, στα οποία οι εφαρμογές μπορούν να υποβάλουν ερώτημα χρησιμοποιώντας το GraphQL. Το The Graph υποστηρίζει προς το παρόν την ευρετηρίαση δεδομένων από 22 διαφορετικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των Ethereum, Arbitrium, Avalanche, Celo, Fantom, Moonbeam, IPFS, και PoAa με σύντομα περισσότερα δίκτυα. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πάνω από 22,000 υπογράφοι στην φιλοξενούμενη υπηρεσία και τώρα οι υπογράφοι μπορούν να αναπτυχθούν απευθείας στο δίκτυο! Πάνω από 23,000 Προγραμματιστές (Developers) έχουν φτιάξει υπογράφους για εφαρμογές όπως, Uniswap, Synthetix, Foundation, Zora, KnownOrigin, Gnosis, Balancer, Livepeer, DAOstack, Audius, Decentraland και πολλά άλλα.

Εάν είστε Προγραμματιστής (Developer) που δημιουργεί μια εφαρμογή ή μια εφαρμογή Web3, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπογράφους για ευρετηρίαση και υποβολές ερωτημάτων δεδομένων από τα blockchains. Το The Graph επιτρέπει στις εφαρμογές να παρουσιάζουν αποτελεσματικά και αποδοτικά δεδομένα σε μια διεπαφή χρήστη και επιτρέπει σε άλλους Προγραμματιστές (Developers) να χρησιμοποιούν τον υπογράφο σας. Μπορείτε να αναπτύξετε έναν υπογράφο στο δίκτυο χρησιμοποιώντας το πρόσφατα εγκαινιασμένο Subgraph Studio ή να υποβάλετε ερώτημα σε υπάρχοντες υπογράφους που βρίσκονται στον Εξερευνητή του Graph. Το The Graph θα ήθελε να σας καλωσορίσει ως Δημιουργούς Ευρετηρίων (Indexers), Επιμελητές (Curators) ή / και Εκπροσώπους (Delegators) στο κύριο δίκτυο του The Graph. Γίνετε μέλος της κοινότητας του The Graph, συστήνοντας τον εαυτό σας στο Discord του The Graph για τεχνικές συζητήσεις, λάβετε μέρος στη συνομιλία του The Graph στο Telegram ή ακολουθήστε το The Graph στο Twitter! Οι Προγραμματιστές (Developers) και τα μέλη της κοινότητας του The Graph είναι πάντα πρόθυμοι να συνομιλήσουν μαζί σας και το οικοσύστημα του The Graph έχει μια αυξανόμενη κοινότητα Προγραμματιστών (Developers) που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Το Ίδρυμα The Graph εποπτεύει το Δίκτυο The Graph. Το Ίδρυμα The Graph εποπτεύεται από το Τεχνικό Συμβούλιο. Η Edge & Node, η StreamingFast και η Figment είναι τρεις από τους πολλούς οργανισμούς του Οικοσυστήματος The Graph.

Σχετικά με το Arweave

Το Arweave είναι ένας νέος τύπος αποθήκευσης που υποστηρίζει τα δεδομένα με βιώσιμα και αέναα προικισμένα στοιχεία, επιτρέποντας στους χρήστες και τους προγραμματιστές να αποθηκεύουν πραγματικά δεδομένα για πάντα - για πρώτη φορά. Ως ένας συλλογικός σκληρός δίσκος που δεν ξεχνά ποτέ, το Arweave μας επιτρέπει να θυμόμαστε και να διατηρούμε πολύτιμες πληροφορίες, εφαρμογές και ιστορία επ' αόριστον. Διατηρώντας την ιστορία, εμποδίζει άλλους να την ξαναγράψουν.

Το permaweb

Στην κορυφή του δικτύου Arweave ζει το permaweb: ένας παγκόσμιος, κοινοτικός ιστός στον οποίο ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει ή να πληρωθεί για να τον συντηρεί.

Το permaweb μοιάζει με τον κανονικό ιστό, αλλά όλο το περιεχόμενό του - από εικόνες έως πλήρεις εφαρμογές ιστού - είναι μόνιμο, ανακτάται γρήγορα και αποκεντρωμένα - για πάντα. Ακριβώς όπως ο πρώτος ιστός συνέδεσε ανθρώπους σε τεράστιες αποστάσεις, το permaweb συνδέει ανθρώπους σε εξαιρετικά μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τέρμα τα 404. Τέρμα οι κρυφές επεξεργασίες. Δεν υπάρχουν πλέον εφαρμογές ιστού που μειώνονται σε ποιότητα.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): The Graph to Integrate with Decentralized Data Storage Protocol Arweave

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: The Graph Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 01 Οκτωβρίου 2021