Παρουσιάζοντας το Συμβούλιο του The Graph

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος μιας σειράς blog που περιγράφει τη διακυβέρνηση του The Graph. Το πρώτο μέρος αφορά το Ίδρυμα The Graph και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ανακοινώθηκε ότι το Ίδρυμα The Graph ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην καθοδήγηση του The Graph στο μέλλον. Σήμερα θα εξετάσουμε σε βάθος τα σχέδια πρωτοκόλλου αποκέντρωσης και της διακυβέρνησης του οικοσυστήματος καθώς και τον ρόλο του Συμβουλίου του The Graph.

Το The Graph είναι ένα βασικό πρωτόκολλο για το Web3, που επιτρέπει την αποτελεσματική αναζήτηση δεδομένων blockchain σε μια αποκεντρωμένη αγορά, και βασίζεται ήδη σε κάποια από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα έργα σε αυτόν τον χώρο, ύψους δισεκατομμυρίων ερωτημάτων ανά μήνα. Η εντολή του συμβουλίου του The Graph θα είναι να διασφαλιστεί ότι το The Graph θα συνεχίσει να είναι ένα σταθερό θεμέλιο για εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν για πάντα, ενώ ταυτόχρονα θα εκπληρώνεται το όραμα του The Graph ως ένα παγκόσμιο ανοιχτό API για αποκεντρωμένα δεδομένα.

Όταν κυκλοφορήσει το αποκεντρωμένο δίκτυο του The Graph, θα κυβερνάται από το Συμβούλιο του The Graph. Αυτό το συμβούλιο θα είναι 6-στα-10 πολλαπλών υπογραφών που εξισορροπεί τα συμφέροντα πέντε βασικών ομάδων ενδιαφερομένων: Δημιουργών Ευρετηρίων, ενεργούς κατόχους tokens, αρχική ομάδα, χρήστες και εμπειρογνώμονες τεχνικού τομέα.

Καθώς το πρωτόκολλο ωριμάζει, η διακυβέρνηση του The Graph θα αποκεντρώνεται περαιτέρω, ακολουθώντας τα βήματα έργων όπως τα Compound, MakerDAO και Livepeer, τα οποία έχουν ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο. Για παράδειγμα, μια μελλοντική εξέλιξη του Συμβουλίου του The Graph θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση μεμονωμένων μελών του με ένθετες πολλαπλές υπογραφές ή με αποκεντρωμένες αυτόνομες οργανώσεις (DAO), επιτρέποντας στις ομάδες βασικών συμφερόντων να έχουν μετά-διακυβέρνηση, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι μέτοχοι.

Εκτός από την τεχνική διακυβέρνηση, το Συμβούλιο του The Graph θα διαχειρίζεται τις κοινοτικές επιχορηγήσεις του Ιδρύματος The Graph από την κατανομή GRT του ιδρύματος. Όπως περιγράφεται στο πρώτο μέρος, το Ίδρυμα The Graph θα είναι επίσης υπόλογο στο Συμβούλιο του The Graph, τόσο νομικά όσο και οικονομικά.

Το Συμβούλιο του The Graph θα εκτελέσει την εντολή του να επιβλέπει αρκετές βασικές λειτουργίες:

 1. Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Ιδρύματος The Graph

 2. Επιχορηγήσεις και Χρηματοδότηση Οικοσυστήματος

 3. Αναβαθμίσεις Πρωτοκόλλου

 4. Παραμετροποίηση Πρωτοκόλλου

 5. Λειτουργίες Πρωτοκόλλου Έκτακτης Ανάγκης

Το σημαντικό είναι ότι το Συμβούλιο του The Graph είναι ένα σημείο εκκίνησης και όχι μια τελική κατάσταση. Αναμένουμε να είναι η αρχή ενός εξελισσόμενου θεσμού. Επιλέξαμε μια απλή και κομψή λύση που ήταν ικανή να χειριστεί τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους μας για την εκκίνηση του δικτύου με τρόπο που να συμφωνεί με τη μακροπρόθεσμη φιλοσοφία και αρχές σχεδιασμού μας σχετικά με τη διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου.

Διακυβέρνηση Δημόσιας Υποδομής

Στο σχεδιασμό πρωτοκόλλων κρυπτονομισμάτων, χτίζουμε δημόσια υποδομή — τους δρόμους και τις γέφυρες της νέας ψηφιακής κοινωνίας μας. Αυτά παρέχουν ένα σταθερό θεμέλιο για το μέλλον της ζωής και της εργασίας: ουδέτερες πλατφόρμες που απελευθερώνουν μια σειρά από νέες καινοτομίες και οικονομικές ευκαιρίες, ενώ βρίσκονται εκτός του ελέγχου των φυλάκων της κερδοσκοπίας.

Αυτή η άποψη έχει σημαντική απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες πλατφόρμες διέπονται παραδοσιακά: από τον καπιταλισμό των μετόχων. Αυτή η προοπτική υπερασπίστηκε εξαιρετικά από τον οικονομολόγο Milton Friedman σε ένα άρθρο γνώμης των New York Times το 1970:

“… υπάρχει μία και μοναδική κοινωνική ευθύνη σε μια επιχείρηση — να χρησιμοποιεί τους πόρους της και να τους ωθεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τα κέρδη της, αρκεί να παραμείνει εντός των κανόνων, δηλαδή, να υποστηρίζει τον ανοιχτό και ελεύθερο ανταγωνισμό χωρίς εξαπάτηση.”

Ο Friedman θεωρούσε την κοινωνική ευθύνη ως την αρμοδιότητα των δημοκρατικών κυβερνήσεων, αλλά ότι τα στελέχη εταιρειών είχαν ηθική υποχρέωση να μεγιστοποιήσουν την αξία για τους ανθρώπους που πληρώνουν-τους μετόχους.

Αυτή η άποψη ήταν κάποτε στη μόδα αλλά πλέον είναι απαρχαιωμένη στον σύγχρονο κόσμο μας όπου η διάκριση μεταξύ του ρόλου της ιδιωτικής επιχείρησης και των κοινωνικών ιδρυμάτων είναι θολή.


Η τεχνολογία έχει οδηγήσει στις αγορές που ο ισχυρός τα κερδίζει όλα, αγορές που κυριαρχούνται από τεχνολογικά μονοπώλια, τα μεγαλύτερα από τα οποία έχουν την οικονομική και γεωπολιτική επιρροή των εθνικών κρατών.


Οι καινοτομίες από ιδιώτες επιχειρηματίες ξεκινούν ως πρωτοπορίες και υπερβαίνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μέσα σε λίγα χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι πιο αδύναμοι από ποτέ. Ο διαπλεκόμενος καπιταλισμός, η ρυθμιστική σύλληψη και η πολιτική πόλωση έχουν υπονομεύσει τις ικανότητες των κυβερνήσεων να εκτελούν τη λειτουργία του ως διαιτητές δίκαιων και ανταγωνιστικών αγορών.

Σε αυτό το κενό εποπτείας, έχουμε δει εταιρείες να θέτουν την αξία των μετόχων πάνω από το περιβάλλον, την υγεία του κοινούτην ψυχική μας ευημερίατη δημοκρατία μας και τις βασικές ελευθερίες μας, για να αναφέρουμε μερικές μόνο.

Για να είμαστε δίκαιοι, τότε θεωρήθηκε ότι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων ήταν ο καθαρός σοσιαλισμός. Ο Friedman πάλι:

«… το δόγμα της «κοινωνικής ευθύνης» που λαμβάνεται σοβαρά θα επεκτείνει το πεδίο του πολιτικού μηχανισμού σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν διαφέρει στη φιλοσοφία από το πιο ρητά κολεκτιβιστικό δόγμα. Διαφέρει μόνο ισχυριζόμενο ότι πιστεύει ότι οι κολεκτιβιστικοί σκοποί μπορούν να επιτευχθούν χωρίς συλλεκτικά μέσα.»

Όταν γράφτηκαν τα παραπάνω, οι υπολογιστές βρίσκονταν στα αρχικά στάδια, το καταναλωτικό Διαδίκτυο ήταν δεκαετίες μακριά και η ιδέα ενός παγκόσμιου υπολογιστικού επιπέδου χωρίς εμπιστοσύνη που θα μπορούσε να επιβάλει αυτοματοποιημένους κανόνες μεταξύ διαφόρων ομάδων μετόχων θα ήταν καθαρή επιστημονική φαντασία.


Αλλά τώρα, με την τεχνολογία blockchain και τις αποκεντρωμένες τεχνολογίες, διαθέτουμε τα εργαλεία για να σχεδιάσουμε συστήματα που παρέχουν μια μεγαλύτερη ομάδα μετόχων — και έχουμε την ηθική ευθύνη να το κάνουμε.


Όχι μόνο για να μετριάσουμε την υπερβολή του καθαρού κινήτρου κέρδους, αλλά επειδή είμαστε ολοένα και πιο δραστήριοι συνεισφέροντες στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε πιο συχνά: Τι είναι ένα κοινωνικό δίκτυο χωρίς φίλους; Τι είναι μια εφαρμογή λήψης σημειώσεων χωρίς τα χρόνια των σημειώσεων που προσθέσατε σε αυτήν; Τι είναι μια εφαρμογή για να μοιράζεστε τις διαδρομές σας χωρίς τους οδηγούς ή μια πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών για διακοπές χωρίς τους οικοδεσπότες τους;

Στη διακυβέρνηση των δημόσιων υποδομών, προστατεύουμε όλη μας την κοινή επένδυση χρόνου, χρήματος και πόρων σε ένα υπόστρωμα συλλογικής οικονομικής ενδυνάμωσης.

Αρχές Σχεδιασμού

Ας αναλύσουμε τα παραπάνω σε ένα σύνολο αρχών σχεδιασμού με δυνατότητα δράσης.

Μεγιστοποίηση της Αξίας των Ενδιαφερόμενων

Το πρωτόκολλο θα πρέπει να διέπεται για τη μεγιστοποίηση της αξίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν διαθέτουν tokens του The Graph, όπως οι τελικοί χρήστες που μπορεί να βασίζονται στο The Graph για πρόσβαση σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το πρωτόκολλο δεν πρέπει να διέπεται από πλουτοκρατικά συμφέροντα.

Ανθεκτικότητα

Η διακυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ευρωστία του δικτύου έναντι των βραχυπρόθεσμων οικονομικών κερδών σε οποιαδήποτε ομάδα ενδιαφερομένων. Επιπλέον, η διακυβέρνηση θα πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του δικτύου και να ψηφίζει για βελτιώσεις ως απάντηση σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά ή εξωτερικά σοκ. Με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο θα γίνει πιο ανθεκτικό με την πάροδο του χρόνου.

Χωρίς Παιχνίδια Μηδενικού Αθροίσματος

Η διακυβέρνηση του The Graph δεν πρέπει να ανταμείβει σκόπιμα μια ομάδα ενδιαφερομένων σε βάρος μιας άλλης. Ειδικά δεν πρέπει να ανταμείβει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία διακυβέρνησης σε βάρος του υπόλοιπου δικτύου. Ο φόβος του Friedman για την πολιτική σε «κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα» ήταν βάσιμος, καθώς η πολιτική καταρρέει συχνά σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (zero-sum game) μεταξύ των συμφερόντων των κομμάτων. Ενώ η διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου του The Graph θα πρέπει να επιτρέπει στις ομάδες ενδιαφερομένων να υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα, ο συνολικός μηχανισμός θα πρέπει να ενθαρρύνει δράσεις διακυβέρνησης που δίνουν προτεραιότητα στη συλλογική ευημερία του δικτύου.

Προοδευτική Αποκέντρωση

Η διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου του The Graph θα πρέπει να παρέχει μια αυξανόμενη ομάδα ενδιαφερομένων, ενώ παράλληλα να παραμένει ισχυρό στο γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι εμπειρογνώμονες θεμάτων ή έχουν το χρόνο και την τάση να συμμετέχουν ενεργά. Η διακυβέρνηση πρέπει να ξεκινάει με μια μικρή ομάδα ενδιαφερομένων για να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά τις πρώτες μέρες και να επεκτείνει αυτήν την ομάδα καθώς το πρωτόκολλο ωριμάζει από ταχεία ανάπτυξη σε πιο αργή, λιγότερο συχνές αναβαθμίσεις και παραμετροποιήσεις.

Προοδευτική Ελαχιστοποίηση

Προκειμένου η προοδευτική αποκέντρωση να μην προκαλεί πολιτικοποίηση της διαδικασίας, παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και ρυθμιστική σύλληψη, είναι σημαντικό η διακυβέρνηση του The Graph να ελαχιστοποιεί τον ρόλο της με την πάροδο του χρόνου — εξαλείφοντας την εντελώς αν είναι δυνατόν. Αυτή θα ήταν μια διαδικασία χρόνων, ή ακόμη και δεκαετιών, στην οποία το The Graph επιτυγχάνει πληρότητα χαρακτηριστικών, τα έξυπνα συμβόλαια έχουν δοκιμαστεί επαρκώς και τα οικονομικά του συστήματος έχουν κατανοηθεί επαρκώς ώστε οι σημαντικές αποφάσεις παραμετροποίησης και νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι πλήρως αυτοματοποιημένες.

Ασφάλεια

Ο μηχανισμός διακυβέρνησης θα πρέπει να είναι ασφαλής και να διαθέτει διαδικασίες για την εξασφάλιση των χρημάτων των χρηστών σε περίπτωση απρόβλεπτου σφάλματος ή οικονομικής επίθεσης. Δεδομένου ότι το πρωτόκολλο θα έχει αξία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

Διαφάνεια

Η διαδικασία διακυβέρνησης πρέπει να είναι διαφανής. Η διαδικασία με την οποία υποβάλλονται προτάσεις για τη βελτίωση του πρωτοκόλλου πρέπει να είναι ανοιχτή και χωρίς την ανάγκη άδειας, και οι συναντήσεις για τη συζήτηση αυτών των προτάσεων πρέπει να είναι ανοιχτές στο κοινό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τα πρώτα στάδια του πρωτοκόλλου όταν η διακυβέρνηση αποτελείται από μια μικρότερη ομάδα ενδιαφερομένων.

Πολλαπλές Υπογραφές του Συμβουλίου The Graph

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις μας, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με ένα απλό σύστημα πολλαπλών υπογραφών που εξισορροπεί τις μεγάλες ανταγωνιστικές ομάδες συμφερόντων και τις εξειδικεύσεις που έχουμε εντοπίσει στο σύστημα. Εκτός από την ικανοποίηση των κριτηρίων που περιγράφονται παραπάνω, υπάρχουν μερικά προφανή οφέλη σε αυτήν την προσέγγιση:

 1. Απλότητα και ασφάλεια

 2. Εκπροσωπούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι

 3. Ευελιξία

Επιλέξαμε το Χρηματοκιβώτιο Πολλαπλών Υπογραφών του Gnosis (Gnosis Safe Multisig), το οποίο έχει επίσημα επαληθευτεί και ελεγχθεί αντί να εφαρμόσουμε το δικό μας συμβόλαιο διακυβέρνησης. Με το σχήμα 6-στα-10 πολλαπλών υπογραφών μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τις κύριες ομάδες ενδιαφερομένων, παρέχοντας αρκετούς ελέγχους και υπόλοιπα ώστε τα συμφέροντα μιας ομάδας να μην έχουν προτεραιότητα έναντι της ευημερίας ολόκληρου του συστήματος.

Τέλος, με μια μικρότερη ομάδα στο Συμβούλιο του The Graph στην αρχή, η διακυβέρνηση θα είναι σε θέση να κινείται γρήγορα και αποφασιστικά στην πραγματοποίηση βελτιώσεων στο πρωτόκολλο, ενώ παράλληλα θα είναι ευέλικτη στην επέκταση της συμμετοχής οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.

Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε σε ένα πιο προσαρμοσμένο σχήμα πολλαπλών υπογραφών, το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε ομάδα ενδιαφερομένων να έχει τη δική της διαδικασία διακυβέρνησης, όπως μια αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση (DAO) ή κάποιο άλλο σχήμα πολλαπλών υπογραφών, που φτάνει ως το συμβούλιο ανώτατου επιπέδου. Αυτό θα παρείχε ένα δρόμο για να εμπλακούν περισσότεροι συμμετέχοντες στη διαδικασία, διατηρώντας παράλληλα την ίδια ισορροπία ισχύος μεταξύ των ενδιαφερομένων στο ανώτερο επίπεδο.

Γιατί να μην ψηφίζουμε με token ή με γενικευμένη συναίνεση; Ενώ η ψηφοφορία με token μπορεί να παίξει ρόλο σε μια μελλοντική εκδοχή διακυβέρνησης, στην απλούστερη μορφή που χρησιμοποιείται σήμερα, είναι πλουτοκρατικήευάλωτη στη δωροδοκία, έχει χαμηλή συμμετοχή και παρακινεί μόνο έναν τύπο ενδιαφερομένου. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενες ιδέες για τη βελτίωση της ψηφοφορίας με tokens, όπως η ψηφοφορία με κλείδωμα νομισμάτων (coin-lock) και η ψηφοφορία πεποίθησης (conviction voting), αλλά αυτός είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας και πειραματισμού.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, έχουμε μια γενικευμένη συναίνεση, όπως χρησιμοποιείται από το IET και επίσης το Ethereum, όπου οι βελτιώσεις πρωτοκόλλου γίνονται μέσω της μεθόδου hard fork. Η γενικευμένη συναίνεση δεν δίνει επίσημη προτεραιότητα σε καμία ομάδα ενδιαφερομένων, διότι δεν επισημαίνει πραγματικά καμία αυστηρή έννοια της συναίνεσης. Αυτή η διαδικασία αυξάνει το κόστος συντονισμού της εκτέλεσης αναβαθμίσεων και θα μπορούσε να ταιριάζει με το The Graph καθώς το πρωτόκολλο ωριμάζει, αλλά αντίκειται στον στόχο της γρήγορης και αποφασιστικής ανάπτυξης τις πρώτες μέρες.

Ρόλοι και Κίνητρα των Ενδιαφερομένων

Ας ρίξουμε μια ματιά στις ομάδες ενδιαφερομένων που έχουμε εντοπίσει, ποια τεχνογνωσία προσφέρουν και ποια φυσικά κίνητρα μπορεί να έχουν.

 1. Δημιουργοί Ευρετηρίων — Οι Δημιουργοί Ευρετηρίων υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα ως πάροχοι υπηρεσιών στο The Graph. Το πρωταρχικό τους κίνητρο είναι να αυξήσουν τα τέλη ερωτημάτων και τις ανταμοιβές ευρετηρίου που μπορούν να κερδίσουν στο δίκτυο, επομένως οδηγούνται στην αύξηση του όγκου των ερωτημάτων και την διασφάλιση του χρόνου λειτουργίας του υπογράφου. Επιπλέον, πολλοί Δημιουργοί Ευρετηρίων — ειδικά οι πρώτοι — είναι εναρμονισμένοι με την αποστολή.

 2. Ενεργοί Κάτοχοι Token- Οι ενεργοί κάτοχοι token είναι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στη βελτίωση του πρωτοκόλλου, είτε μέσω της διακυβέρνησης, ως Εκπρόσωποι ή ως Επιμελητές. Και οι δύο έχουν οικονομικά κίνητρα και είναι εναρμονισμένοι με την αποστολή.

 3. Χρήστες — Οι χρήστες περιλαμβάνουν προγραμματιστές Αποκεντρωμένων Εφαρμογών (dApps), προγραμματιστές υπογράφων και τελικούς χρήστες Αποκεντρωμένων Εφαρμογών (dApps) και μπορούν να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα. Πολλοί από αυτούς τους ενδιαφερόμενους συμμετέχουν στο πρωτόκολλο ως Επιμελητές. Θέλουν να δουν το The Graph να γίνει η καλύτερή έκδοση του εαυτού του, προστατεύοντας παράλληλα την υπάρχουσα επένδυση χρόνου και χρήματος τους για την ανάπτυξη του The Graph.

 4. Εμπειρογνώμονες Τεχνικού Τομέα — Οι εμπειρογνώμονες τεχνικού τομέα περιλαμβάνουν κρυπτογράφους, οικονομολόγους, μηχανικούς και άλλους εμπειρογνώμονες τομέα που είναι εξοπλισμένοι για την αξιολόγηση της ορθότητας των μελλοντικών αναβαθμίσεων του πρωτοκόλλου. Θα βοηθήσουν επίσης το Ίδρυμα The Graph να εκδώσει επιχορηγήσεις που είναι αποτελεσματικές στην προώθηση της προόδου της έρευνας που είναι επωφελής για το οικοσύστημα του The Graph. Πολλοί από αυτούς τους ειδικούς τομέα θα λάβουν επιχορηγήσεις σε tokens που κάνουν τα οικονομικά τους ενδιαφέροντα να συμφωνούν με το πρωτόκολλο, αλλά έχουν επίσης εγγενή κίνητρο να δουν το The Graph να βάζει πολλές ιδέες και τεχνολογίες στην παραγωγή για πρώτη φορά.

 5. Αρχική Ομάδα — Η αρχική ομάδα μπορεί να υποστηρίξει το αρχικό όραμα του The Graph και επίσης να παρέχει επιχειρησιακή και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Το κύριο κίνητρο είναι η συμφωνία όλων για την αποστολή — για πολλούς από εμάς, αυτό είναι το έργο της ζωής μας. Πολλοί από τους πρώτους συνεισφέροντες συμφωνούν επίσης οικονομικά ως κάτοχοι tokens.

Λειτουργίες Διακυβέρνησης

Υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες αρμοδιοτήτων για το Συμβούλιο του The Graph:

Λειτουργίες Πρωτοκόλλου

Το συμβούλιο θα είναι υπεύθυνο για την απόφαση σχετικά με τις αναβαθμίσεις του πρωτοκόλλου και την παραμετροποίηση. Θα εξουσιοδοτήσει επίσης τη δυνατότητα παύσης ή διακοπής του πρωτοκόλλου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, στην οποία περίπτωση η επανεκκίνηση του πρωτοκόλλου με διόρθωση σφαλμάτων θα απαιτούσε τις ενέργειες ολόκληρου του συμβουλίου.

Χρηματοδότηση Οικοσυστήματος

Το συμβούλιο θα εκδώσει επιχορηγήσεις από το ταμείο για την υποστήριξη του οικοσυστήματος του The Graph, συμπεριλαμβανομένων Αποκεντρωμένων Εφαρμογών (dApps) που βασίζονται στο The Graph, εργαλείων όπως πορτοφόλια καναλιών κατάστασης (state channel wallets) που κάνουν το The Graph πιο χρήσιμο, και έρευνες, όπως απόδειξη μηδενικής γνώσης (zero knowledge proofs) που σχετίζονται με μελλοντικές αναβαθμίσεις πρωτοκόλλου. Το συμβούλιο θα βοηθήσει επίσης στη δομή προτάσεων για τετραγωνική χρηματοδότηση, ώστε η κοινότητα να μπορεί επίσης να εκφράσει την προτίμησή της για έκδοση επιχορηγήσεων με αντιστοίχιση από το ταμείο.

Διαχείριση Ιδρύματος

Το Συμβούλιο The Graph θα έχει την εξουσία να ψηφίζει για προτάσεις που είναι νομικά δεσμευτικές για το Ίδρυμα The Graph, καθώς και να αποδεσμεύει κεφάλαια από το ταμείο για προϋπολογισμούς που προτείνονται για τις επιχειρήσεις του ιδρύματος.

Ανυπομονούμε

Υπάρχουν πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες για τη βελτίωση του The Graph στο μέλλον, είτε υποστηρίζοντας πολλαπλά blockchain είτε επαληθεύοντας τα αποτελέσματα ερωτημάτων χρησιμοποιώντας αποδείξεις μηδενικής γνώσης και πολλά άλλα. Ακόμα και στην τρέχουσα κατάστασή του, το The Graph είναι ήδη κρίσιμη υποδομή για πολλά έργα. Πιστεύουμε ότι με το συμβούλιο του The Graph έχουμε έναν ελάχιστα βιώσιμο μηχανισμό διακυβέρνησης για την πλοήγηση στις ευκαιρίες ανάπτυξης και την ευθύνη της προστασίας της σταθερότητας ενός κρίσιμου στρώματος στον αποκεντρωμένο ιστό.

Όταν το πρωτόκολλο κυκλοφορήσει στο mainnet αργότερα φέτος, θα κάνουμε ένα βήμα πίσω ως οι μοναδικοί καθοδηγητές του πρωτοκόλλου και θα μεταβούμε σε ενεργούς συμμετέχοντες σε μια διαδικασία αποκεντρωμένης διακυβέρνησης. Αυτό ήταν πάντα το όραμα για το The Graph από την πρώτη μας ανάρτηση στο blog το 2018 όπου παρουσιάσαμε το όραμά μας για προοδευτική αποκέντρωση. Ακόμα και αφού παραδώσουμε τα ηνία περιμένουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί.

Στα σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας φιλοξενίας του The Graph, έχουμε ενθουσιαστεί από ότι έχουν δημιουργήσει οι προγραμματιστές υπογράφων και πιο πρόσφατα είχαν παρόμοιες αντιδράσεις στη δημιουργικότητα και τις συνεισφορές που έφεραν 200+ δημιουργοί ευρετηρίων στο testnet μας και 2000+ Επιμελητές. Ανυπομονούμε να δούμε αυτήν την κοινότητα να συνεχίζει να ευδοκιμεί και να μεγαλώνει και πιστεύουμε ότι το πρωτόκολλο είναι σε καλή κατάσταση καθώς μεταβαίνει σε αυτήν την επόμενη φάση.

Ιστότοπος Testnet: https://thegraph.com/testnet

Ιστολόγιο: https://thegraph.com/blog/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/thegraph/

Everest: https://everest.link


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική)Introducing The Graph Council

Συντάκτης Πρωτότυπου ΆρθρουBrandon Ramirez

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 30 Οκτωβρίου 2020