Το Δίκτυο The Graph Εις Βάθος - Μέρος 1

Όταν παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το The Graph τον Ιούλιο του 2018, μοιραστήκαμε το όραμά μας για τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου ευρετηρίου για το Web3.

Εισαγωγή

Η ομάδα έχει δουλέψει σκληρά και σήμερα είμαι ενθουσιασμένος που μοιράζομαι λεπτομερώς τον σχεδιασμό της πρώτης έκδοσης του δικτύου The Graph. Το Δίκτυο The Graph είναι βασική υποδομή για το Web3 — ένα απαραίτητο στοιχείο για την παροχή αποκεντρωμένων εφαρμογών με υψηλή απόδοση προς τον καταναλωτή.

Για αυτό το άρθρο, προϋποτίθεται κάποια προηγούμενη εξοικείωση με το The Graph. Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ για το The Graph, ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε είναι η δημοσίευση ανακοινώσεων, τα έγγραφά μας ή πολλά εξαιρετικά άρθρα από την κοινότητά μας.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος από ένα διμερές άρθρο που εξερευνά το σχεδιασμό του Δικτύου The Graph. Μπορείτε να μεταβείτε στο δεύτερο μέρος εδώ.

Αποκεντροποίηση Full-Stack

Η αποστολή του The Graph είναι να παρέχει την δυνατότητα για διαδικτυακές εφαρμογές που τροφοδοτούνται εξ ολοκλήρου από δημόσια υποδομή.

Η αποκεντροποίηση Full-stack θα επιτρέψει την δημιουργία εφαρμογών που είναι ανθεκτικές σε αποτυχίες υπηρεσιών και κερδοσκοπία και επίσης θα διευκολύνουν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο διαλειτουργικότητας. Οι χρήστες και οι προγραμματιστές θα μπορούν να γνωρίζουν ότι το λογισμικό στο οποίο επενδύουν χρόνο και χρήμα δεν μπορεί ξαφνικά να εξαφανιστεί.

Για να επιτύχουμε αυτό το όραμα των πλήρως αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps), είναι σημαντικό να μετατοπιστούμε από ένα παράδειγμα όπου οι υπηρεσίες πληρώνουν για τον τρέχοντα αποθηκευτικό χώρο, τον υπολογισμό και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για να διατηρηθεί μια εφαρμογή σε λειτουργία, προς τους χρήστες που πληρώνουν απευθείας δίκτυα παροχής αποκεντρωμένων υπηρεσιών για πληρωμή ανά χρήση αυτών των πόρων.

Σήμερα, οι περισσότερες “αποκεντρωμένες” εφαρμογές υιοθετούν ένα τέτοιο μοντέλο μόνο στο χαμηλό επίπεδο της στοίβας -το blockchain- όπου οι χρήστες πληρώνουν για συναλλαγές που τροποποιούν την κατάσταση της εφαρμογής. Η υπόλοιπη στοίβα συνεχίζει να λειτουργεί από κεντροποιημένες υπηρεσίες και υπόκειται σε αυθαίρετες αποτυχίες και κερδοσκοπία.

Τι Είναι το Δίκτυο The Graph

Το Δίκτυο The Graph αποκεντρώνει το επίπεδο ερωτημάτων και API της στοίβας διαδικτυακών εφαρμογών, Για πρώτη φορά θα είναι δυνατή η αποτελεσματική υποβολή ερωτημάτων δεδομένων blockchain χωρίς να βασίζεστε σε έναν κεντρικό πάροχο υπηρεσιών.

Σήμερα, οι προγραμματιστές μπορούν να τρέξουν έναν Κόμβο Graph στη δική τους υποδομή ή μπορούν να βασιστούν στην υπηρεσία φιλοξενίας μας. Στο Δίκτυο The Graph, οποιοσδήποτε Δημιουργός Ευρετηρίου (Indexer) θα μπορεί να κλειδώσει τα Graph Tokens (GRT) για να συμμετέχει στο δίκτυο και να κερδίζει ανταμοιβές για την δημιουργία ευρετηρίων υπογραφών και τέλη για την υποβολή ερωτημάτων σε αυτούς τους υπογράφους.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα σε αυτό το ποικίλο σύνολο Δημιουργών Ευρετηρίων (Indexers) πληρώνοντας για τη μετρημένη χρήση τους, αποδεικνύοντας ένα μοντέλο όπου οι νόμοι προσφοράς και ζήτησης υποστηρίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται από το πρωτόκολλο.

Ρόλοι Πρωτοκόλλου

Αυτοί είναι οι ρόλοι που αλληλεπιδρούν με το σύστημα, οι συμπεριφορές που πρέπει να ακολουθήσουν για να λειτουργήσει σωστά το πρωτόκολλο και ποια κίνητρα τους παρακινούν.

  • Καταναλωτές (Consumers). Οι Καταναλωτές (Consumers) πληρώνουν τους Δημιουργούς Ευρετηρίων (Indexers) για ερωτήματα. Αυτοί θα είναι συνήθως τελικοί χρήστες, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι υπηρεσίες διαδικτύου ή μεσαία λογισμικά (middleware) που ενσωματώνονται στο The Graph.

  • Δημιουργοί Ευρετηρίων (Indexers). Οι δημιουργοί ευρετηρίων (Indexers) είναι οι χειριστές κόμβων του The Graph. Παρακινούνται από οικονομικές αμοιβές.

  • Επιμελητές (Curators). Οι Επιμελητές (Curators) χρησιμοποιούν GRT για να σηματοδοτήσουν το ποιοι υπογράφοι είναι πολύτιμοι για το ευρετήριο. Αυτοί συνήθως θα είναι προγραμματιστές και μοιράζονται τα κίνητρα τους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι τελικοί χρήστες που υποστηρίζουν μια πολύτιμη υπηρεσία στην οποία βασίζονται ή ένα άτομο που έχει καθαρά οικονομικά κίνητρα.

  • Εκπρόσωποι (Delegators). Οι Εκπρόσωποι (Delegators) κλειδώνουν GRT εκ μέρους ενός Δημιουργού Ευρετηρίων (Indexer) με σκοπό να κερδίσουν ένα μέρος των ανταμοιβών δημιουργών ευρετηρίων και τέλη, χωρίς να χρειάζεται να τρέξουν προσωπικά έναν κόμβο Graph. Έχουν οικονομικά κίνητρα.

Χρήση

Προγραμματιστές (Developers)

Για τους προγραμματιστές, τα API για τη δημιουργία ενός υπογράφου θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια καθώς χρησιμοποιούν έναν τοπικό ή φιλοξενούμενο Κόμβο Graph.

Μια αξιοσημείωτη διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο οι προγραμματιστές εκδίδουν υπογράφους. Αντί να εκδώσουν σε ένα τοπικό ή φιλοξενούμενο Κόμβο Graph, θα εκδώσουν τον υπογράφο τους σε ένα μητρώο που φιλοξενείται στο Ethereum και θα καταθέσουν ένα μερίδιο GRT για την επιμέλεια αυτού του υπογράφου. Αυτό χρησιμεύει ως σήμα για τους Δημιουργούς Ευρετηρίων (Indexers) ότι συγκεκριμένος υπογράφος πρέπει να προστεθεί στο ευρετήριο.

Τελικοί Χρήστες

Για τους τελικούς χρήστες, η κύρια διαφορά είναι ότι, αντί να αλληλεπιδρούν με κεντρικά API τα οποία είναι επιδοτούμενα, θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για να ερωτούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο Δημιουργών Ευρετηρίων (Indexers). Αυτό θα γίνει μέσω μιας μηχανής ερωτήσεων που εκτελείται στον υπολογιστή τους — είτε στο πρόγραμμα περιήγησης, ως επέκταση, είτε ενσωματωμένη στην αποκεντρωμένη εφαρμογή (dApp).

Η μηχανή ερωτημάτων επιτρέπει στον χρήστη να υποβάλλει ερωτήματα με ασφάλεια στις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που είναι αποθηκευμένες στο The Graph χωρίς να χρειάζεται να κάνει προσωπικά τη δουλειά για τον υπολογισμό και την αποθήκευση αυτών των δεδομένων. Ο μηχανισμός ερωτημάτων λειτουργεί επίσης ως μηχανή συναλλαγής, λαμβάνοντας αποφάσεις όπως με το ποιους Δημιουργούς Ευρετηρίων (Ιndexers) να συνεργαστεί ή πόσο πρέπει να πληρώσει, με βάση την αποκεντρωμένη εφαρμογή (dApp) που χρησιμοποιείται ή τις προτιμήσεις του χρήστη.

Για να παρέχει η μηχανή ερωτημάτων μια καλή εμπειρία χρήστη, θα πρέπει να υπογράφει αυτόματα συναλλαγές μικροπληρωμής εκ μέρους των χρηστών αντί να τους το υποδεικνύει για κάθε συναλλαγή που χρειάζεται υπογραφή. Συνεργαζόμαστε με αρκετές ομάδες καναλιών κατάστασης που βασίζονται στο Ethereum για να διασφαλίσουμε ότι τα πορτοφόλια και η λειτουργικότητα που παρέχουν ικανοποιούν τις ανάγκες των πρωτοκόλλων πληρωμής ανά χρήση όπως το The Graph. Εν τω μεταξύ, θα φιλοξενήσουμε μια πύλη που επιδοτεί ερωτήματα για λογαριασμό των χρηστών.

Δημιουργοί Ευρετηρίων (Ιndexers)

Οι Δημιουργοί Ευρετηρίων (Indexers) θα μπορούν να συμμετάσχουν στο The Graph κλειδώνοντας GRT και εκτελώντας μια έκδοση του Κόμβου Graph.

Επίσης θα πρέπει να εκτελέσουν ένα πρόγραμμα το οποίο παρακολουθεί προγραμματιστικά τη χρήση των πόρων τους, καθορίζει τις τιμές και αποφασίζει ποιοι υπογράφοι πρέπει να προστεθούν στο ευρετήριο. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται και αναμένουμε ότι οι χειριστές κόμβων θα πειραματιστούν με τα δικά τους μοντέλα τιμολόγησης και στρατηγικές για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά έναντι άλλων Δημιουργών Ευρετηρίων (Indexers).

Επιμελητές (Curators) και Εκπρόσωποι (Delegators)

Οι Επιμελητές (Curators) και οι Εκπρόσωποι (Delegators) θα επιμεληθούν και θα εκπροσωπούν μέσω του Graph Explorer. Οι χρήστες θα μπορούν να επιμεληθούν και να εκπροσωπούν μέσω του Graph Explorer, το οποίο θα είναι μία πλήρως αποκεντρωμένη εφαρμογή η οποία απαιτεί έναν περιηγητή με ενεργοποιημένη τη λειτουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApp) και ένα πορτοφόλι Ethereum.

Αρχιτεκτονική

Το Δίκτυο The Graph περιλαμβάνει έξυπνα συμβόλαια που εκτελούνται στο Ethereum σε συνδυασμό με μια ποικιλία πρόσθετων υπηρεσιών και πελατών που λειτουργούν εκτός αλυσίδας.

Αγορά Ερωτημάτων

Η αγορά ερωτημάτων εξυπηρετεί έναν παρόμοιο σκοπό με ένα API σε μια παραδοσιακή εφαρμογή που βασίζεται σε υπηρεσίες cloud — εξυπηρετώντας δεδομένα αποτελεσματικά, που απαιτούνται από μια διεπαφή που εκτελείται στη συσκευή ενός χρήστη. Η βασική διαφορά είναι ότι ενώ ένα παραδοσιακό API λειτουργεί από μια κεντροποιημένη οντότητα στην οποία οι χρήστες δεν έχουν λόγο, η αγορά ερωτημάτων περιλαμβάνει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο Δημιουργών Ευρετηρίων (Indexers), όπου όλοι ανταγωνίζονται για την παροχή της καλύτερης υπηρεσίας στην καλύτερη τιμή.

Αυτή η εφεδρεία σημαίνει ότι ακόμη και αν ένας μεμονωμένος Δημιουργός Ευρετηρίου (Indexer) είναι εκτός σύνδεσης, όσο υπάρχει ζήτηση για ερωτήματα σε ένα σύνολο δεδομένων, άλλοι Δημιουργοί Ευρετηρίων (Indexers) θα έχουν κίνητρα για να απορροφήσουν την επιπλέον εργασία.

Οι συναλλαγές στην αγορά ερωτημάτων τιμολογούνται με βάση το εύρος ζώνης και την υπολογιστική ισχύ που είναι απαραίτητη για την επεξεργασία του ερωτήματος.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια τυπική ροή για έναν καταναλωτή που αλληλεπιδρά με την αγορά ερωτημάτων.

  • Απάντηση + Βεβαίωση. Εάν ο Δημιουργός Ευρετηρίων (Indexer) αποδεχτεί την τιμή που προσφέρει ο καταναλωτής, τότε επεξεργάζεται το ερώτημα και απαντά με τα δεδομένα που προκύπτουν, καθώς και μια βεβαίωση ότι αυτή η απάντηση είναι σωστή. Η παροχή αυτής της βεβαίωσης ξεκλειδώνει την υπό όρους μικροπληρωμή.

Η βεβαίωση παράγεται καθοριστικά και αποδίδεται αποκλειστικά στον Δημιουργό Ευρετηρίου (Indexer) για σκοπούς επαλήθευσης και επίλυσης διαφορών οπουδήποτε στο πρωτόκολλο.

Μια αποκεντρωμένη εφαρμογή που υποβάλλει ερωτήματα στο The Graph μπορεί να χρησιμοποιεί πολλαπλούς υπογράφους που έχουν προστεθεί στο ευρετήριο από διαφορετικούς Δημιουργούς Ευρετηρίων (Indexers) και σε αυτήν την περίπτωση θα περνούσε από τα προαναφερθέντα βήματα για κάθε υπογράφο που υποβάλλεται σε ερωτήματα.

Τα Graph Tokens

Για την υποστήριξη της λειτουργία αγοράς ερωτημάτων, το πρωτόκολλο εισάγει ένα εγγενές token: Graph Tokens (GRT).

Τα Graph Tokens έχουν δύο κύριες χρήσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του πρωτοκόλλου:

  • Κλείδωμα από Δημιουργούς Ευρετηρίων (Indexer). Οι Δημιουργοί Ευρετηρίων (Indexers) καταθέτουν Graph Tokens προς εύρεση στην αγορά ερωτημάτων και για να παρέχουν οικονομική ασφάλεια για την εργασία που εκτελούν.

  • Σηματοδότηση Επιμελητών (Curators). Οι Επιμελητές (Curators) καταθέτουν Graph Tokens σε μια αγορά επιμέλειας, όπου αμείβονται για την ορθή πρόβλεψη υπογράφων που θα είναι πολύτιμοι για το δίκτυο.

Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να κρατούν το ETH ή το σταθερό νόμισμα της επιλογής τους στα πορτοφόλια τους. Οι πληρωμές θα διευθετηθούν, ωστόσο, σε GRT για να διασφαλιστεί μια κοινή μονάδα λογαριασμού σε ολόκληρο το πρωτόκολλο.

Εκτός από τις χρήσεις που περιγράφονται παραπάνω, η ύπαρξη ενός εγγενούς utility token μας επιτρέπει να ενθαρρύνουμε ορισμένες συμπεριφορές που ωφελούν το δίκτυο στο σύνολό του, όπως η δημιουργία ευρετηρίων για νέους υπογράφους, μέσω της έκδοσης νέων token.

Συνεχίστε να Διαβάζετε

Σε αυτό το σημείο έχουμε καλύψει τις πιο σημαντικές έννοιες υψηλού επιπέδου στο The Graph. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές δευτερεύουσες έννοιες και μηχανισμοί που υποστηρίζουν μια αποτελεσματική αγορά ερωτημάτων, ένα λειτουργικό πρωτόκολλο και μια καλή εμπειρία για προγραμματιστές αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApp).

Στο δεύτερο μέρος θα συνεχίσουμε με μια εξερεύνηση αυτών των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων χρήσεων των Graph Tokens, όπως μηχανικές κλειδώματος από δημιουργούς ευρετηρίων, αγορές επιμέλειας και αμοιβές δημιουργών ευρετηρίων.

Θα καλύψουμε επίσης την υποδομή μικροπληρωμών, τον τρόπο επαλήθευσης των απαντήσεων σε ερωτήματα και το πως οι τελικοί χρήστες θα αλληλεπιδρούν με το The Graph μέσω αποκεντρωμένης εφαρμογής εξερευνητή (explorer).

Τα λέμε εκεί!

Συνεχίστε στο Μέρος 2


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική)The Graph Network In Depth — Part 1

Συντάκτης Πρωτότυπου ΆρθρουBrandon Ramirez

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 21 Οκτωβρίου 2019